انواع زبان های برنامه نویسی تحت وب
همان طور که می دانید کامپیوترهای موجود در شبکه اینترنت را به دو دسته اصلی تقسیم می کنند ، کامپیوتر های کاربر ( Client ) و کامپیوترهای سرور ( Server ) . زبان های برنامه نویسی تحت وب نیز به دو دسته تحت کاربر و تحت سرور تقسیم بندی می شوند .
زبان های تحت کاربر زبان هایی هستند که به وسیله مرورگر و فقط بر روی کامپیوترهای مشتری اجرا می شوند . در واقع برای اجرای این گونه از زبان ها به سرورها نیازی نیست . زبان هایی مانند : HTML , CSS , JAVASCRIPT از این دسته هستند . از این زبان ها معمولاً به تنهایی برای ایجاد سایت هایی با محتوای ثابت که اصطلاحاً به آن ها سایت های ایستا ( Static ) می گویند استفاده می شود . سایت های ایستا سایت هایی هستند که از چند صفحه html ساخته شده است و همان طور که از اسمش پیداست مطالب این سایت ها ثابت هستند و برای تغییر اطلاعات سایت باید html بلد باشین .
در مقابل این زبان ها ، زبان های تحت سروری وجود دارند که برای اجرا نیاز به سرور داشته و می بایست برای اجرا حتما برروی سرور قرار گیرند . این گونه از زبان ها امکان برقراری ارتباط با پایگاه داده ( DataBase )را دارند . زبان هایی مانند : PHP , ASP از این دست هستند . از این زبان ها برای ایجاد سایت هایی با محتوای پویا که اصطلاحاً به آن ها سایت های پویا ( Dynamic ) گفته می شود استفاده می شود .
زبان Javascript یکی از زبان های مهم برنامه نویسی تحت وب و تحت کاربر می باشد . این زبان اولین بار در سال 1995 ارائه شد و وظیفه آن تنها ارزش سنجی عناصر فرم بود .
تفاوت های جاوااسکریپت و جاوا
این سوال که تفاوت های زبان های جاوااسکریپت و جاوا چیست ؟ همواره یکی از دغدغه های بسیاری از توسعه دهندگان تازه کار وب به شمار می رود . جالب است بدانید صرف نظر از تشابه اسمی این دو زبان و تشابه نحوه دستورات آن ها با ++C ، تفاوت های بسیاری بین آن ها وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم :
- جاوا یک زبان برنامه نویسی کاملاً شیء گرا ( OOP ) است که اولین بار توسط شرکت Sun Micro System به منظور خلق برنامه های کاربردی مستقل و قابل اجرا بر روی انواع سیستم های عامل ارائه شد . در حالی که جاوااسکریپت به عنوان یک زبان شبه شیءگرا ( LOO ) که اواین بار توسط شرکت NetScape ارائه شد ، تنها یک فایل متنی ساده است که نمی توان از آن برای ایجاد برنامه های کاملاً مستقل استفاده کرد و برای اجرا می بایست در داخل صفحات HTML قرار گرفته و توسط مرورگرها تفسیر و اجرا شوند . در واقع کاربرد اصلی جاوااسکریپت در صفحات وب بوده و از آن تنها به منظور افزودن قابلیت های تعاملی به صفحات وب استفاده می شود .
- جاوا یک زبان کامپایلی است در حالی که جاوااسکریپت همان طور که از اسمش پیداست یک زبان اسکریپتی ( مفسری ) است . زبان های کامپایلی به زبان هایی گفته می شود که قبل از اجرا می بایست اجرا شوند . زبان های اسکریپتی نیز به زبان هایی گفته می شود مرحله کامپایل و اجرا از هم جدا نیستند ، در واقع کامپایل آن ها در زمان اجرا انجام می پذیرد . وظیفه تفسیر برنامه های جاوااسکریپت به عهده مرورگر است . به برنامه هایی که به زبان های اسکریپتی نوشته می شوند اسکریپت می گویند .
- از تفاوت های مهم دیگر این دو زبان می توان به نحوه تعریف متغییر ها در آن ها اشاره کرد . زبان های برنامه نویسی از لحاظ نحوه تعریف متغییر ها به دو دسته زبان های Strongly Type و Loosely Type تقسیم می شوند . در زبان هایی با نوع قوی می بایست ابتدا نوع متغییرها را تعیین و سپس در برنامه از آن استفاده نمود . نوع این گونه متغیر ها را نمی توان در طول برنامه تغییر داد و در صورتی که این متغیر ها با عملگرهای مناسب خود به نروند نتایج نادرست به دست می آیند و یا خطایی به وقوع می پیوندد . زبان های ++C و Java از این دست زبان ها هستند .
- در مقابل در زبان هایی با نوع ضعیف نیازی به تعریف متغیر ها و تعیین نوع داده آن ها نمی باشد . در این زبان ها تعیین نوع های داده به طور خودکار و برحسب نیاز توسط خود زبان انجام می گیرد و بنابرابن در طی فرآیند پردازش داده ها می توان در هر مرحله به راحتی نوع داده ها را بررسی و تغییر داد . زبان هایی هم چون Javascript و PHP از این دست هستند .
- یادگیری جاوااسکریپت بسیار ساده تر از جاوا است . به خاطر این است که همه آنچه شما به عنوان یک توسعه دهنده وب برای یادگیری جاوااسکریپت نیاز دارید داشتن درک عمیقی از HTML است . با این حال اگر درک درستی از جاوااسکریپت داشته باشید یادگیری جاوا نیز برایتان آسان و دلپذیر خواهد شد !!!!!!!!
سلام اقای طوماری خسته نباشید میگم خدمتتون و تشکر میکنم از تدریس فوق العادتون خواستم اگه لطف کنین فیلمای کامالی از js اراعه بدین با همه قسمتا ممنون ازتون
سلام
ان شالله تو فکر اونم هستیم ، هر وقت آماده شد رو سایت آپلود میکنیم .